KoronaFobi'den Korunmanın Yolları

KoronaFobi'den Korunmanın Yolları

KoronaFobi'den Korunmanın Yolları

KORONAFOBİ'DEN KORUNMANIN YOLLARI

 

Sevgili dostlarım;

Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü, bir çok endişeyi de beraberinde getirdi.

‘Boğazım gıcıklandı corona mı oldum?’

‘Biraz ateşim var gibi corona mı oldum acaba?’

‘Ya corona olursam?’

‘Ya sevdiklerime bir şey olursa?’

gibi haklı olarak sorulan bir çok soruda, Kaygı, Panik ve Korkuyu arttırmakta ve fiziksel sağlığımızı korurken ruhsal sağlığımızı tehlikeye atmaktadır. Özellikle televizyonlarda ve sosyal medya da sırf konuşmak için konuşan insanlar yüzünden oluşan bilgi kirliliği ve asılsız haberlerin yayılmasıyla birlikte bu “azı karar çoğu zarar”  duygularda bir hayli artmakta ve bireylerin psikolojik sağlığını travmatik yönde etkilemektedir.

Dostlarım unutmayınız ki; şu an Çin’de olduğu gibi biz de bu süreci hep birlikte atlatacağız! fakat duygu ve davranışlarımızı işlevsel olmayan bir noktaya getirirsek, inatçı psikolojik travmalara maruz kalabiliriz.

Bu sebeple;

‘KoronaFobi’den korunmanın yollarını ve olası psikolojik hasarı önleyebilmek ve varolan duygu ve davranışlarımızı işlevsel düzeyde tutabilmek için bazı önerilerimi aşağıda sıraladım;

  • ‘İzlediğiniz haberler ve takip ettiğiniz kişiler, kaygı ve korkularınızın kaynağı olmasın.’ Lütfen yalnızca güvenilirliği ve yetkinliği olan kaynakları takip edin.
  • Panik Virüs’ ü ‘Corona’ dan daha hızlı yayılır. Bu sebeple sizde kaygı ve paniğe yol açan durumları ve kişileri tespit edip, gerekirse bu süreçte mesafe koymaktan çekinmeyin.
  • Zihninizde panik ve kaygı yaratan sorularınızın cevaplarını, felaket senoryalarıyla ve asılsız haberlerle dolu Whatsapp gruplarında değil, o konuda yetkin kişilerde arayın ve gerekirse bir uzmandan ‘profesyonel online destek’ almaktan çekinmeyin. Unutmayın; belirsizlik kaygı yaratır.
  • ‘İnsanı sadece bilinmeyen korkutur.’ Bu yüzden kendinizi, ailenizi ve çevrenizi sosyal sorumluluk kapsamında, süreç hakkında doğru ve net bilgilerle donatın.
  • İzole zamanları fırsata çevirin; uzun zamandır ertelediğiniz işleri yapın, kitap okuma-dinleme etkinlikleri düzenleyin, evde spor yapın (depresyona iyi gelir), eğlenceli videolar-skeçler izleyin ve bu süreç yeni bir dil öğrenmek için bir fırsat olabilir.
  • Yönetemediğiniz kaygılı ve panik haliniz, çocuklarınızın üzerinde travma yaratabilir ve geleceklerini olumsuz yönde etkileyebilir. O yüzden; çocuklarınızın yanında felaket senaryoları türetmeyin ve onlara bu durumu yaşlarına uygun bir biçimde aktarın. Aktarırken doğru ve net ifadeler kullanın.

Bu zorlu süreçte fiziksel sağlığımız kadar psikolojik sağlığımızı da korumanın ne denli önemli olduğunu unutmayalım. Tüm bunları yapabilmek içinde; Oto-hipnoz, meditasyon, yoga ve mindfulness gibi zihinsel pratiklerden yararlanabilirsiniz.

Unutmayınhiçbir virüs, alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir…

Hep birlikte sağlıklı günlere kavuşabilmek için; #evdekal Türkiye’m! 

 

Yukarı Çık